Varför fotograferar vi?

Den frågan tror jag inte att det är så många som har ställt sig. Har man inte gjort det, kanske man bör göra det. Men de av oss som fotograferar i stort sett varje dag under en ganska lång tid har nog gjort det, i alla fall indirekt.

Alla har sina egna anledningar, precis som när det gäller allt annat vi gör. En del spelar fotboll för motionen. Andra för att utmana sig själva. Någon för att känna lagandan, grupptillhörigheten. Kanske för att få utlopp för sina känslor.

Men varför fotograferar vi? Att vi släpar runt på våra kameror med tillhörande utrustning och fotograferar omvärlden är ju inget nytt. Varje dag möts vi av bilder, alla på olika ställen och sätt. Kanske på en schampo eller tvålflaska, busshållplatser, skolor, en blogg eller övriga hemsidor osv. Och majoriteten som fotograferar är inte yrkesfotografer utan har det som en hobby, stor eller liten, spelar ingen roll. Men vi fotograferar. Och alla fotograferar med sin egen anledning. Jag kommer inte rabbla upp anledningar utan det kan du få knåpa på själv. Varför fotograferar just du?

Jag fotograferar för att få utlopp för mina känslor. Jag fotograferar symboler och andra olika motiv för att göra något nytt med dem, det som mina känslor och mitt hjärta säger att jag ska. Men jag fotograferar även för att fly från verkligheten. När jag hänger kameran runt halsen och trycker på slutarknappen kopplar jag bort allt och lever i min egen bubbla. Där jag har lov att må precis som jag vill utan att ha andra runt omkring mig med deras tankar och åsikter!

Den frågan tror jag inte att det är så många som har ställt sig. Har man inte gjort det, kanske man bör göra det.

Se mer

I denna artikel kommer du att få en inblick av fotografiets påverkan på samhället. Låt titta på fotografiets influens på våra liv och samhällets struktur.

Se mer